Sted
London, Nordvest-Russland, Kirkenes
Fra
15. des 2012
Til
26. mai 2013
Kunstnere
Kjetil Ingvar Berge

«Breaking the Ice» er Nordnorsk kunstnersenters bidrag til Barents spektakel 2013. Med et slags «selling coal to New Castle»-motiv, eller «selge sand i Sahara» om du vil, er Berges fremkomstmiddelet på veien nordover intet mindre enn en iskrembil.

Følg reisen på Nabroads side om prosjektet.

Iskremen får en helt konkret utvekslingsfunksjon i møtet med mennesker underveis på reisen, og i Kirkenes når festivalen trer i gang: Den gis i bytte mot en prat om været. Samtidig som iskrem forbindes med både banalitet og festlighet, fungerer den også som en metafor på noe mer alvorstungt og skjebnesvangert. På absurd vis blir den transportert, via en unødvendig lang omvei, helt opp til den nordøstlige delen av Europa, midtvinters i et drivstoffslukende fremkomstmiddel som er laget for sommerdager i England. Iskrembilen blir på denne måten en plattform for å diskutere global oppvarming.

Grenna_23.12.12

Reisens paradoks er ment å konfrontere vårt kollektive behov for å fortrenge overhengende kriser. Samtidig går turen til en av frontlinjene for klimaendringene, der virkningene er særlig merkbare. Med reisen feires også vår til tider absurde evne til å se lyst på ting. Selve iskrembilen, kjøpt på eBay av en mislykket iskremselger i Nord-England, blir et symbol på feilslått optimisme og knuste drømmer. Underveis vil en film som kombinerer elementer av reiseskildring, road movie og odyssé bli til. Denne vil bli presentert i iskrembilen under festivalen.

Til Nasjonal Kunstfestival i Hammerfest i mai 2013 blir prosjektet videreutviklet, og reisen med isbilen fortsetter fra Øst-Finnmark til Vest-Finnmark.

Prosjektet er støttet av Bildende Kunstneres Hjelpefond, Nabroad, Kulturrådet og Fritt Ord.