Sted
Vardø, Svartnes og Kiberg
Fra
01. jul 2012
Til
31. jul 2012

 

IMG_1205_1200_Vardo_Norway_Artist_E.B.Itso(Denmark)_Photo_-®_Ian_Cox_2012Gatekunstner Pøbel, har i samarbeid med Nordnorsk Kunstnersenter og lokale aktører i Vardø gjennomført et stort kunstprosjekt i Vardø, sommeren 2012.
Pøbel inviterte 11 av verdens ledende street-artartister til ”Komafest”. Byen har hatt stor fraflytting og sterk nedgang i næringsaktiviteter. Store deler av den gamle, verneverdige bygningsmassen står og forfaller og det er store utfordringer knyttet til å gjøre noe med dette.

 

IMG_1074_1200_Vardo_Norway_Artist_Remed_Photo_-®_Ian_Cox_2012

Remed i arbeid med «Heks Fortuna»

Med hele byen som lerret

Pøbel og hans kolleger forvandlet byen til et levende street-art galleri, en by full av fantastiske veggmalerier og tekster som på ulike måter prøver å fortelle en historie, kalle på smilet og vekke byen til live igjen. Derav navnet Komafest.

 

 

komafest_flyttebuss_ordfører

Ordføreren i Vardø hilsen Pøbel og KOMAFEST velkommen til byen

De som har bidratt

Prosjektet er finansiert med støtte fra KORO, Nordnorsk Kunstnersenter, Kunstløftet, Fritt Ord, Finnmark fylke, Vardø kommune, Varanger Museum og en rekke mindre bidragsytere. Prosjektet avsluttet med at Pøbel, med Koro som produsent, gravde den gamle flyttebussen fra 1962 ned i jorda ved tunellinngangen til øya Vardø. Der står den som en totempæl og markerer at en vanskelig periode i byens historie er historie. Vardø vil stå sammen i et krafttak for å gjøre byen til et godt sted for så mange som mulig.

 

 

Bidrag til Tidskapselen

Bidrag til Tidskapselen

Flyttebussen og tidskapsel

Barnehager, skoleelever og den øvrige byens befolkning har levert materiale til en tidskapsel som er forseglet og støpt inn i ”Flyttebussen”. Kapselen skal åpnes om 50 år. Da får vi vite hva unge og gamle tenkte på, drømte om og spådde om framtida for seg selv og fellesskapet.

 

 

Husk_mit_navn_Komafest_filmteateret

Den gamle kinoen ble pusset opp og kunne brukes til filmvisning og åpningsarrangementet med Tristan Manco som guide

Formidling

Nordnorsk Kunstnersenter og Vardø Museum har arrangert ”byvandring” for skoleelever i Vardø. På grunnlag av dette pilotarbeidet produserer vi nå en lærerveiledning/guide, som kan brukes av skolen og andre som ønsker å sette seg inn i kunsten og byens historie.
Veiledningen har informasjon om kunstverkene, bygningene, samt forslag til videre arbeid og aktiviteter.

 

 

 

IMG_0963_1200_Vardo_Norway_Artist_ROA_Photo_-®_Ian_Cox_2012

Kunstnere som har deltatt:

Vhils (Portugal), Steve Powers (USA), Horfe (Frankrike), Roa (Belgia), Conor Harrington (Irland), Atle Østrem (Norge), Remed (Frankrike), Husk mit navn (Danmark) , Ken Sortais (Frankrike), Ethos (Brasil), E.B Itso (Danmark) og Pøbel (Norge).

 

 

flyttebussen

Dugnad i Vardø. Her er det flyttebussen som graves ned i et forsøk på å få stoppet fraflyttingen!

Hele byen var med!

Komafest er et kunstprosjekt som så langt har overoppfylt målsettingen om å skape et lokalt eierskap, lokalt engasjement og ”forandre virkeligheten”.
Engasjementet har vært uten sidestykke. Lokalbefolkning, kommune, museum, barnehage, grunnskole og videregående skole, NAV, hotellet, utesteder, lag og foreninger, kunstnere, musikere, huseiere, kort sagt alt som kan krype og gå har stilt opp i dette prosjektet, som lokalt har vært ledet av Barents Event (Heidi Kvernevik) godt supplert av Varanger Museum og Pøbel sjøl, som ikke rakk å male en eneste vegg mens det hele sto på.

Whils

Vinter i Vardø med piece av Whils. Modellen heter Rhonti, kom fra Finnland og var baker i dette huset.

Stedsutvikling

Prosjektet handler først og fremst om byen Vardø. For å holde fokuset der det skal være, har prosjektet brukt mye ressurs på å dokumentere og samle historie, både med tekst, foto og film.
Forfatter Sveinung Mikkelsen har vært engasjert i dette innsamlings- og evalueringsarbeidet.
Fotodokumentasjon og film: Ian Cox, Nima Taheri, Andreas Ursin Hellebust, Pøbel, Torgrim Halvari med flere.

 

IMG_0971_1200_Vardo_Norway_Artist_Pobel_Photo_-®_Ian_Cox_2012

Lundefuglen gleder seg over liv og røre i byen.

Linker:

KOMAFEST webside

Conor Harrington, video
Dagens Næringsliv, slik stopper de fraflyttingen
Kunstforum, omtale
Komafest, blogg på facebook