Viva! En meksikansk maskereise – FORESTILLING OG WORKSHOP

Bli med på en forrykende musikalsk maskereise til Mexico! Bli bedre kjent med kulturlandet Mexico, unik maskekunst og den eldgamle mayakulturen.

Passer for
Barnehage
Grunntrinn
Mellomtrinn
Idé
Jonas Roman Cadena
Produksjon
Nordnorsk Kunstnersenter
Lokaler
Klasserom
Arbeidsrom
Gymsal
Dager
1
Varighet
5 skoletimer, sammenhengende (hel dag).
Antall elever
30
en maskereise2

en maskereise2

Den meksikanske kunstneren Jonas Roman Cadena innleder med en levende, humoristisk og interaktiv forestilling, der elevene blant annet får møte den mektige mayaprinsen Pacal og blir med på oppdagelsesferd i de gamle pyramidene. De får også utforske objekter utenom det vanlige. Noe kan til og med smakes på – hvis du tør!

 

Elevene får også se et utvalg av fantastiske masker. I Mexico brukes maskene fortsatt til rituelle handlinger – og til fest og moro. Inspirert av mayakulturen og den fargegnistrende, meksikanske papirkunsten får elevene lage sine egne kunstneriske masker i kartong. Med på reisen er multimusikeren Federico Pena, som har med seg forunderlige instrumenter fra hele Latin-Amerika, inkludert konkylier og eselkjever, som elevene får høre og spille på!Verkstedet er inndelt i tre deler:

 

1. Velkomst og musikkmaskeverksted

Introduksjon til Mexico og mayaene, utforsking av pyramider, gammel mayakultur og prøving av kakaopenger, smaking av «kakao-kubæsj» og smaksprøver på av en av mayaenes favorittmåltider: Insekter i form av gresshoppepulver med chili!

Elevene får også være med på å spille mange rare instrumenter, som skilpaddeskall, eselkjeve, regnstokk og rasper, trommer og egenlagde rytmeinstrumenter.

 

2. Fabel/forestilling
jonas3

Her får elevene møte mayagutten Pacal som ikke vil spille tromme som faren hans sier, og bare vil spille fotball… Men han vil likevel gjerne spille opp til fest for dyrene, så barna får dyremasker som de kan kle seg ut med. Vi snakker litt om masker, ser på masker – alt fra håndlagde kunstmasker og typiske meksikanske masker fra ulike urfolkskulturer til lucha libre-masken til Rey Misterio! Og snakker litt om hvorfor vi bruker masker og hva det gjør med oss. Til slutt kommer selveste mayakongen og hilser på!

Etter andre del passer det med lunsj/storefri.

3. Maskeverksted
masker

Jonas gir først en intro til hvordan elevene lager maskene. Så får de velge basisfarger og former. Deretter klipper og former de maskene selv, mens Jonas og Federico går rundt og hjelper til – gir ideer og ikke minst får ungene til å strekke seg litt lenger!

Etterpå er det maskefest der barna er med og spiller instrumenter.