Kommune
Tromsø
Besøksadresse
Rådhusgata 2
Byggherre
Tromsø kommune
Arkitekt
HRTB AS
Mottaker
Tromsø kommune
År ferdigstilt
2005
Kunstfaglig prosjektleder
Hege Annestad Nilsen og Kurt Edvin Blix Hansen
Erlend Leirdal, kommunestyresalen, Tromsø Rådhus.

Erlend Leirdal, kommunestyresalen, Tromsø rådhus, 2005.

Stikkord om kunstnere og kunst

Erlend Leirdal, Trondheim. Har utsmykket kommunestyresalen ut- og innvendig. Kunstner har skjelt til nordnorsk byggeskikk og har brukt older og furu i sin installasjon.

Aslaug Juliussen, Karasjok. I formannskapssalen har hun brukt glass, jern, stein i tillegg til horn fra reinokse.

Anna Karin Rynander, Stockholm. I rådhusets fasade har hun ved hjelp av eksisterende lysanlegg samt noen tilleggsinstallasjoner, fått til et lysspill i tilfeldige, uforutsigbare og uendelige variasjoner.

Are Andreassen, Fleinvær.  I byhallens gulv ligger et bilde som med fargene sort, hvitt, rødt og blått skal gi assosiasjoner til Tromsø som ishavsby.

Arthur Arntzen, Tromsø. Arthurs tekster er støpt ned i gulvet i rådhusets atrium/byhall. Har samarbeidet med Are Andreassen.

Rune Johansen, Oslo. Motiver fra nordnorske hus utsmykker glassveggene på plan 2.

Knut Erik Halvorsen, Trondheim. Har utsmykket glassvegger på plan 3.

Knut Fjørtoft, Tromsø. Har utsmykket glassvegger på plan 4. Samtlige bilder i glassveggene er overført via pc til folie som igjen er lagt inn mellom glassplatene.

Karl-Gustav Gjertsen, Narvik. Har utsmykket biblioteket med ”Rangifer Tarandus Pegasus”, en flyvende rein samt fire andre figurer. Alle figurene er utført i sveiset og grålakkert stål.

På galleriet i rådhuset, plan 5, har en del av kommunens bilder fått sin plass. Bildene kommer i hovedsak fra lokaler som ble fraflyttet da enhetene tok i bruk Fokuskvartalet. Ulf Dreyers maleri som var malt på betongveggen i inngangspartiet i det gamle rådhuset, har fått plass på plan 0 mellom kino og bibliotek.

Arkitektur og plassering i bymiljøet

Rådhuskomplekset, som også inneholder bibliotek og kino, ligger inntil Grønnegata, byens mest trafikkerte gate. Rådhuset har imidlertid den offisielle fasaden mot Torgallmenningen. Bibliotekets glasskledde fasader og spesielle takform (hyperbol paraboloid) er sentrumsområdets mest karakteristiske bygning, som den har vært det siden den ble bygd som kino på begynnelsen av 1970-tallet. Den gjennomgikk imidlertid en sterk forvandling i prosessen mot ny bruk. De tette veggene og alt innvendig ble revet, kun takskallet og de fire støttepunktene stod igjen. (Kilde: Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard)