Lofoten internasjonale kunstfestival har en historie som går tilbake til 1991. LIAF begynte som en festival med et regionalt og nasjonalt fokus, og utviklet seg etter hvert til den internasjonale biennalen den er i dag. Siden 2009 har Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) eid og drevet festivalen. LIAF har et kunstnerisk råd med fem medlemmer.

Festivalen har ikke et fast visningssted i Lofoten, men blir skapt på nytt hver gang ved å infiltrere og utforske det lokale landskapet og bevege seg rundt i det. LIAF har vist kunst i blant annet en park, en garasje, et bibliotek, et skur, en bunker, en fiskehjell, et privathus, en butikk, en gammel lagerbygning, etc. Det å utvikle og oppdage ny forståelse og kunnskap gjennom kunst står helt sentralt i festivalen.

István Csákány: Sudden gust of motivation, 2012. LIAF 2013. Foto: Kjell Ove Storvik

István Csákány: Sudden gust of motivation, 2012. LIAF 2013. Foto: Kjell Ove Storvik

Hver festival utformes av kuratorer med forskjellig bakgrunn, ideer og praksiser og som på ulike måter fører det kjente og ukjente sammen. Ved å insistere på en åpen og eksperimentell tilnærming kan LIAF på mange nivåer være et sted for utveksling og engasjement, og med det avsløre nye ting om vår verden og oss selv om og om igjen.

LIAF har presentert kunstnere som Gillian Wearing, Lawrence Weiner, AK Dolven, Inghild Karlsen, Ken Lum, Olafur Eliasson, Mari Slaattelid, Elmgren & Dragseth, Gardar Eide Einarsson, Pipilotti Rist, Geir Tore Holm, Eija-Liisa Athila, Jesper Just, Amar Kanwar, Tori Wrånes, Michel Auder, Kjersti Andvig, John Giorno, Lene Berg, Lindsay Seers, David Horvitz, Mahmoud Khaled, HC Gilje, Karl Larsson, Shilpa Gupta, István Csácány, Lisa Tan og mange flere.

LIAF har vært kuratert av Tor Inge Kveum, Per Gunnar Tverbakk, Vibeke Sjøvoll, Gry Ulrichsen, Göran Christenson, Maaretta Jaukkuri, Taru Elfving, Richard Borgström, Helga-Marie Nordby, Thora Dolven Balke, Linn Pedersen, Anne Szefer Karlsen, Bassam El Baroni, Eva González-Sancho, Matt Packer og Arne Skaug Olsen.

For arkiv og info om tidligere utstillinger, se: liaf.no

Noen verk fra tidligere festivaler